NAACOS ACO 2019 Boot Camp Agenda


February 11–12, 2018
Orlando Airport Marriott Lakeside
Orlando, Fla. 

Preparing Your ACO for Downside Risk
(preliminary agenda)  

Register Now!


Join your ACO colleagues for the next boot camp in our very popular and successful series designed to give ACOs the tools they need to succeed. Our February 2019 boot camp will be a deep dive into risk-taking. As CMS encourages its ACOs to take on greater risk, this boot camp will show ACOs how to choose the appropriate risk level. This boot camp will also teach ACOs the operational and clinical tactics necessary to succeed with greater risk.  Boot camp faculty will use case studies, labs, and small group exercises to create an interactive and highly educational format. 

Designed for current MSSP Track 1 ACOs that need to transition to greater risk, but all ACOs are welcome and may benefit from a deeper understanding of risk-taking. 

Sponsored by Salient and Lightbeam. 

Monday, February 11

12:30 pm

Onsite Registration

1:00 pm 

Welcome and Introductions (30 min)
Stephen Nuckolls, Coastal Carolina Quality Care

  • Quick introductions of faculty and attendees
  • Review Boot Camp format and goals
  • Review results of risk readiness assessment (taken in advance) 

1:30 pm

Overview of Current Risk Environment (45 min)

Stephen Nuckolls, Coastal Carolina Quality Care

Jennifer Gasperini, NAACOS

  • ACO risk taking trends
  • Current policy environment
  • Latest from CMS 

2:15 pm

Break (15 min) 

2:30 pm

Evaluating Financial Exposure When Accepting Downside Risk (90 min)
Mike Barrett, DAMEA LLC

  • What are the indicators that an ACO is risk-ready? How to measure?
  • How to calculate the risk exposure or mitigation of regional benchmarks
  • Strategies for managing your benchmark and mitigating risk

4:00 pm

Break (15 min)

4:15 pm

Repayment Options (75 min)
Andrew Webster, Validate Health

  • Letter of credit vs stop loss or reinsurance 

5:30 pm

Reception (60 min)

 

Tuesday, February 12

(Participants will select a track based on their risk readiness assessment.  Participants may move between tracks.  Monday’s faculty along with other experts will lead each topical deep dive and provide one-on-one assistance.)

7:30 am

Breakfast (30 min)

  • Instructions on breaking into tracks for the day
  • Retake/revisit the assessment tool
  • Score determines whether to go to risk-ready or risk-reluctant track for day’s sessions 

8:00 am
(75 min)

FIRST STEPS

Risk-ready Track

  • How to assess your weaknesses (ie, what are your current opps for improvement)
  • Maximizing benchmarking 

Risk-reluctant Track

  • Speeding up your transition to risk
  • Most important basic tools
  • Principles of change management

9:15 am

Break (15 min) 

9:30 am

(75 min)

PROVIDERS

Risk-ready Track

  • Engaging providers (referral management, network building)
  • Redesigning care

Risk-reluctant Track

  • Orienting providers to value based care
  • Creating a culture of value-based care

10:45 am

Break (15 min)


11:00 am

(75 min)

CARE MANAGEMENT

Risk-ready Track

  • Advanced care management strategies including home-based post discharge visits, skilled nursing facility models, extensivist clinics. 

Risk-reluctant Track

  • Care management basics including annual wellness visits, transitional care management, post-acute care networks

12:30 pm

Lunch (up to 45 min)

1:15 pm

(75 min)

USING DATA

Risk-ready Track

  • Closing quality gaps
  • Using predictive analytics for population health interventions

Risk-reluctant Track

  • Basics of measuring quality
  • Understanding your attributed population
  • Using data to decrease overutilization 

2:30 pm

Break (15 min) 

2:45 pm

(75 min)

 

Closing Peer Exchange
Stephen Nuckolls, Coastal Carolina Quality Care

  • Facilitated discussion between entire group
  • Share lessons learned
  • Address remaining questions
  • Discuss option for moving forward 

4:00 pm

Adjourn

Register Now!